Madeira je světoznámé portugalské fortifikované (dolihované) víno, jehož výroba trvá již přes 500 let. Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení vína, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po schlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání vína v dubových sudech. Víno Madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouho, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen. Víno z Madeiry je stvořeno z vybraných hroznů, zrajících na přímém vydatném slunci, proto je víno tak mocné a jeho vůně tak pronikavá. Typ vína a jeho chuť závisí na použitých odrůdách. Čtyři základní druhy révy - Sercial, Verdelho, Bual a Malvoisie určují i chuť vína Madeira. Sercial – nejlehčí a nejsušší, Verdelho - pikantní polosuché, Bual - tmavší, polosladké s kouřovou příchutí, Malvasia - velmi sladké a tmavé. Lahve vína z Madeiry jsou vyšší kategorií vín, některá se řadí mezi tzv. běžce na dlouhou trať a je zde možná dlouhodobá archivace vína s vysokou pravděpodobností úspěchu.

Madeira

Zobrazit:
Hledat v kategoriiHledat
Kde hledat:
Řadit dle:4 produkty
     

    Nevíte si rady?

    Zeptejte se nás telefonicky
    nebo e-mailem

     

     +420 461 310 637

     +420 776 529 557

     

     

     eshop@cauvino.cz

     


     

    Naše recenze na Heuréce