Vinné sklepy Kutná Hora

 Filosofie

Révu a další produkty pěstujeme v optimálním množství tak, abychom nepoškozovali životní prostředí. Cestou ke zdravé úrodě je pro nás zvyšování přirozené vitality půdy, pestrá flóra a fauna, přirozené zatravnění a zachování remízků, nikoliv používání moderních chemických postřiků. Nezastupitelnou roli u nás hraje vlastní kompost a hnůj.
Náš statek je celý certifikován BIO a má jako jediné vinařství v ČR prestižní certifikát biodynamického zemědělství DEMETER. Náš statek je živý organismus, který podléhá i nemateriálním vlivům a které moudrý zemědělec může využívat ve svůj prospěch. Pracovní operace provádíme v závislosti na fázích měsíce, používáme biodynamické preparáty, roháček, křemenáček, kompostové preparáty, extrakty z bylin, kopřiva, přeslička, šalvěj.
Dále se vzděláváme, navštěvujeme kolegy vinaře a zemědělce a čím více poznáváme, tím více obdivujeme moudrost našich předků, kteří si vystačili s málem, ale hlavně jim nikdy nechyběl zdravý rozum. Při vědomí velikého díla Stvoření, bychom rádi pokračovali v jimi započaté cestě.


Postupy ve sklepě

Výroba vína je u nás velice jednoduchá, hrozny se zpracovávají celé nebo se šetrně zbaví zelené třapiny, následně bílé hrozny putují do lisu a po naležení se lisují. Lisujeme max. tlakem 1,2bar, následně je mošt přetočen do sudů, nebo tanků, kde přirozenou cestou začne kvasit. Do moštů nepoužíváme výživu, ani umělé kvasinky, kvašení není řízené. Veškeré procesy probíhají spontánně, přirozenou cestou, tak aby se ve vínech zobrazily skutečné půdní a klimatické podmínky vinice v daném roce.
Po vykvašení je víno staženo z hrubých kvasnic a ponecháno na jemných kvasnicích, kde se míchá (batonážuje) z počátku 2 krát týdně dále 1 krát týdně. Vína do lahví putují s minimem síry.
Modré hrozny se dle potřeby zbavíme zelených částí, poté rmut necháváme naležet 2-10 týdnů v kádích, kde je ručně mícháme. Po uplynutí doby naležení rmut lisujeme, víno putuje do sudů, kde zraje minimálně 8 měsíců na jemných kvasnicích bez použití síry, vina se pravidelně míchají 1 týdně.
Lahvování probíhá většinou bez filtrace, tak aby si vína zachovala maximum zdraví prospěšných látek.

 

 

Kutná Hora

Zobrazit:
Hledat v kategoriiHledat
Kde hledat:
Řadit dle:15 produktů
     

    Nevíte si rady?

    Zeptejte se nás telefonicky
    nebo e-mailem

     

     +420 461 310 637

     +420 776 529 557

     

     

     eshop@cauvino.cz

     


     

    Naše recenze na Heuréce